Pomazánka z pečených paprik

Tipů na chuťově vymazlené pomazánky není nikdy dost. Zvlášť v případě, když nemůžete (nebo třeba nechcete) kouzlit z mléčných výrobků a vajec. Tak jako u nás doma. Proto každý nový nápad na dobrou zeleninovou pomazánku se opravdu hodí.

Skvěle se dá kouzlit z dýně, brokolice a lilku, protože mají ideální pomazánkovou konzistenci. Pak je tu zelenina, u které si musíme pomoct a něčím tu správnou konzistenci doladit. V takovém případě sahám po dýňových či slunečnicových semínkách nebo po kešu oříšcích. Výhoda kešu je v tom, že po namočení získají podobné vlastnosti jako měkký sýr. Nejen, že pomazánku pěkně zahustí, jsou i chuťově podobné sýru. Když mě napadlo vyzkoušet pomazánku z pečených paprik, použití kešu tak byla jasná volba.

Pro porovnání jsem vyzkoušela pomazánku i s měkkým kozím sýrem. A oběma variantám není co vytknout :)

 

 

Jak na pomazánku z pečených paprik:

  • 3 velké červené papriky
  • 2 lžíce nutričního droždí
  • 50 g měkkého kozího sýra, nebo 50 gramů předem namočených kešu (pro vegan variantu)
  • 2 lžíce čerstvého tymiánu
  • hrst lístků čerstvé bazalky
  • 2 lžíce kvalitního olivového oleje
  • lžička šťávy z limety
  • sůl podle chuti

Papriky omyjeme, rozkrojíme a vydlabeme semínka. V troubě naplno rozpálíme gril a rozpůlené papriky položíme na rošt slupkou nahoru. Necháme je pod grilem, dokud nejsou dočerna opečené. Spálenou slupku pak jednoduše stáhneme, buď odvážně pěkně zatepla, nebo pod tekoucí studenou vodou. Oloupané papriky vložíme do mixéru, přidáme ostatní suroviny a společně rozmixujeme pěkně dohladka.

 

Tak ať chutná :)

Sdílet

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na