Dýňová pomazánka

Pomazánka z pečené dýně

Pomazánky bez lepku, vajec a mléčných výrobků? Tak to je pěkně zapeklitá věc! ;)

V době, kdy jsme doma vymýšleli pomazánky pouze s vyloučením mléčných výrobků, bylo využití vajec tak trochu naše spása. Děti chodily do školky a tam se jelo v pečivu s nejrůznějšími pomazánkami ve velkém. Co by taky měly kuchařky pořád vymýšlet, že? A pak se oběma dětem potvrdila alergie na vejce. Ve stejné míře reagovaly na bílek i žloutek, čímž se možnosti pestré stravy opět trochu zmenšily. Alespoň jsem to tak v té době vnímala.

Jenže mi to nedalo a pátrala jsem, co bych na to svoje vyladěné bezlepkové pečivo mohla namáznout, aby to nebylo tak jednotvárné. Plácat pomazánky z rostlinných náhražek sýrů a vajec jsem rovnou zavrhla. Věřte tomu nebo ne, ale největší inspiraci jsem nacházela u zahraničních vegan bloggerů. Díky nim jsem si rozšířila obzory a objevila suroviny, které pak stačilo různě kombinovat, abych docílila požadovaného výsledku. A tak nějak podobně spatřila světlo světa pomazánka z pečené dýně. ;)

Přiznávám, že jsem s použitím dýně na pomazánku váhala, jednou jsem totiž měla možnost ochutnat nějaký obdobný dýňový „vege výtvor“, ale ten moc dobře nedopadl. Možná byl problém v přílišném překombinování surovin, protože jak se říká, méně je někdy více. Jenže když se vám doma ty dýně nahromadí, nezbývá, než trochu improvizovat…

 

Dýňová pomazánka
Pomazánka z pečené dýně

Stačí pár ingrediencí a dýňová pomazánka je na světě :)

  • 1 menší dýně hokkaidó
  • olivový olej
  • čerstvé bylinky – oregano, tymián
  • 2 lžíce slunečnicových semínek
  • kokosové mléko
  • 1 červená cibulka
  • lžíce nutričního droždí
  • sůl

Dýni omyjeme, rozkrojíme a odstraníme semínka. Nakrájíme na měsíčky, pokapeme olivovým olejem, posypeme čerstvými bylinkami a dáme na 20 minut péct při 180 °C. Upečenou dýni přemístíme do mixéru, přidáme slunečnicová semínka, lžíci olivového oleje a mixujeme. Postupně přidáváme kokosové mléko, abychom dosáhli požadované konzistence pomazánky. Na závěr vmícháme nadrobno nasekanou cibulku, nutriční droždí a dochutíme solí.

 

Dejte dýni šanci, rozhodně vás nepřestane bavit! ;)

 

 

 

 

Sdílet

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na