Ořechový koláč s mangem a červeným pomerančem

Sezóna červených pomerančů právě vrcholí a já se na nich s každým dalším snědeným kouskem stávám ještě závislejší. Jsou totiž výborné nejen samotné, ale hodí se i do salátů, smoothie nebo i do polévky. Nevěříte? Přesvědčte se sami a zkuste třeba ochutnat mojí batátovo-mrkvovou. Když už skvěle chutnají i v polévce, což teprve v nějakém dezertu!

Protože mě moc baví s chutí experimentovat, občas mě napadají trochu netradiční kombinace. A ořechový koláč s mangem a červeným pomerančem je právě jednou z těch netradičních kombinací, která svou chutí příjemně překvapí.

 

Ale než se pustíme do dezertu, něco vám o červených pomerančích povím…

Potřeba ochutnávat jeden krvavý pomeranč za druhým mi skoro nedá spát, asi podobně, jako jejich barevná neobvyklost v citrusové říši nedá spát mnohým vědeckým badatelům. A tak díky jejich zkoumání se můžeme o červených pomerančích dozvědět i spoustu zajímavostí.

Nejen, že jsou pěknou zásobárnou Céčka, v popředí zájmu vědců stojí především jejich specifické pigmenty anthocyaniny, které stojí za někdy až temně rudým zbarvením pomerančů. Trochu obecně a jednoduše řečeno, anthocyaniny patří mezi flavonoidy, které jsou zodpovědné za barvu a chuť mnoha druhů ovoce, zeleniny i květů. Anthocyaniny se vyznačují červeným až modrým zbarvením, najdeme je například ve švestkách, červeném víně, v borůvkách, třešních nebo i v lilku a červeném zelí.

A proč jsou anthocyaniny pro vědce tak zajímavé? Zkoumají jejich výjimečné antioxidační účinky a jejich možný vliv na zdraví a předcházení civilizačním a chronickým onemocněním.

Tož tak ve zkratce jeden z pádných důvodů, proč ochutnat červené pomeranče :)

A teď ten slibovaný recept…

V použití agaru do dezertů jsem byla dosud nepolíbená, takže jsem se v konzistenci ovocného krému trefila až na podruhé. A taky jsem trochu ladila chutě. Každopádně výsledná kombinace kořeněné ovocné chuti a lehce sladkého ořechového korpusu stojí za to ;)

 

Ořechový koláč s mangem a červeným pomerančem

Na korpus:

  • 100 g mandlí
  • 100 g vlašských ořechů
  • 80 g strouhaného kokosu
  • 50 g pohankové mouky
  • 4 lžíce mandlového másla
  • 2 menší banány
  • 50 ml kokosového nebo mandlového mléka
  • 2 lžíce medu (volitelně podle chuti)
  • půl lžičky jedlé sody
  • špetka himalájské soli

Na náplň:

  • dužina z 5 kusů červených pomerančů (asi 500 g)
  • 1 hruška
  • 1 větší mango
  • 2 a 1/2 lžičky prášku agar
  • 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • hrst lístků citronové máty
  • 1/2 lžičky skořice
  • šťáva z 1/2 limety

 

A co teď s tím?

Nejdřív si připravíme korpus:

Mandle a vlašské ořechy trochu pomeleme v mixéru (ne úplně nahladko, kousky ořechů nevadí), smícháme s kokosem, pohankovou moukou, jedlou sodou a solí. Banány rozmixujeme společně s mandlovým máslem, kokosovým mlékem a medem dohladka a smícháme se směsí suchých ingrediencí. Těsto rovnoměrně rozprostřeme na dno i podél stěn koláčové formy a dáme péct do trouby předehřáté na 180 °C. Korpus cca po 20 minutách vyndáme z trouby a necháme vychladnout.

Náplň:

Z červených pomerančů lžičkou vydlabeme dužinu – doporučuji každý pomeranč ochutnat, aby nebyl příliš hořký, mohlo by to podstatně ovlivnit chuť krému. Hrušku oloupeme, zbavíme jadřince a společně s dužinou pomeranče, lístky máty a se zázvorem rozmixujeme dohladka. Rozmixované pyré nalijeme do hrnce, přidáme skořici a přivedeme k varu, vmícháme agarový prášek a vaříme při stálém míchání asi 4 minuty. Mezitím mango zbavíme pecky, oloupeme a rozmixujeme, přidáme šťávu z limety a vmícháme do uvařené pomerančové směsi. Vlijeme do korpusu a necháme ztuhnout. Koláč ozdobíme plátky pomeranče a lístky citronové máty.

 

 

Tak šup do obchodu pro krvavé pomeranče, ať je ještě stihnete. A pak se taky pochlubte, jak jste si na nich pochutnali ;)

 

Sdílet

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na