Losos podávaný na salátu s červeným pomerančem a zázvorovou zálivkou

Zase po roce zaplavují červené pomeranče regály obchodů s ovocem a zeleninou a nějakou záhadou se mi vždycky ocitnou na nákupním seznamu. Jsem na nich nejspíš závislá ;) Já je teda můžu na všechny možné způsoby. Po loňském receptu na ořechový koláč a batátovou polévku pro vás mám tip na zimní salát se zázvorovou zálivkou. Zkuste ho třeba s pečeným lososem :)

 

 

Pečený losos s červeným pepřem

  • 200 g lososa
  • olivový olej
  • sůl
  • červený pepř

Losos pokapeme olivovým olejem, posolíme a posypeme červeným pepřem. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 200 °C. Po 15 minutách přepneme na gril a necháme opéct dozlatova.

 

Zimní salát s červeným pomerančem

  • větší hrst salátu – mix (polníček, rukola, řepa…)
  • 1/2 červeného pomeranče
  • 1/2 mrkve
  • 1/4 avokáda
  • vlašské ořechy
  • dva plátky limety
  • čerstvé klíčky
  • semínka pravé bazalky
  • čerstvý koriandr

Salát a mrkev očistíme, mrkev nakrájíme na proužky (parádně poslouží škrabka na zeleninové nudle nebo spiralizér), pomeranč a avokádo oloupeme a pokrájíme na plátky. A všechno společně promícháme.

 

Zázvorová zálivka

  • 2 lžíce šťávy z červeného pomeranče
  • 1 lžíce octa balsamico
  • 1 lžíce olivového oleje
  • rozdrcený červený pepř
  • podle chuti jemně nastrouhaný čerstvý zázvor

Všechno dáme pěkně dohromady a pořádně promícháme, třeba metličkou nebo tyčákem. Zálivku pak vmícháme do salátu a můžeme podávat.

 

 

Ať chutná ;)

 

Sdílet

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na