Kokosový kefír

Dalo by se říct, že za těch dvaadvacet let, co se vyhýbám mléčným výrobkům, jsem už vůči všem lákadlům imunní, ale občas se přeci jen peru s chutí na sýry nebo kysané mléčné dobroty. Sem tam svoje tělo otestuju, jestli si tu alergii třeba nerozmyslelo, ale prozatím zůstává vytrvalým beraním paličákem. Co naplat!

Když mě honí chutě na jogurt nebo kefír, sáhnu po jejich sojové napodobenině, ale co se týče složení, nijak z toho nejásám. To mě donutilo poohlédnout se po nějaké jiné alternativě. Před nedávnem jsem si na zkoušku objednala startovací kefírové kultury od WUGI. Doma mi přistál jeden balíček mléčných kultur a jeden pro vodní kefír. Původně byly ty mléčné kefírové kultury určeny pro mou mužskou polovičku. Na kysaných výrobcích si docela ujíždí, takže jsem mu chtěla dopřát tuhle dobrotu pěkně doma dělanou a já se chtěla spokojit s tím vodním. Jenže náhoda tomu chtěla jinak, když jsem v obchodě natrefila na čerstvý BIO kokos. Nedalo mi to a ve finále jsem si vypěstovala bombastický kokosový kefír ;)

Byl to takový pokus-omyl. Sám výrobce WUGI totiž pro výrobu kefíru z kokosového mléka doporučuje spíš vodní kefírové kultury, ale já si to riskla z těch mléčných a povedlo se. Chtělo to zpočátku jen trochu času a práce s otevřením kokosového ořechu, vydlabáním dužiny a pak i s výrobou mléka. Ale výsledek za tu námahu stojí ;) A teď už jen udržuji a krmím ty báječné kefírové breberky kokosovým mlékem Real Thai, které občas prostřídám čerstvým mlékem z BIO kokosu.

 

Jak na kokosový kefír?

  • 1 BIO kokosový ořech (Genuine Coconut)
  • cca 250 ml vody
  • Mléčné kefírové kultury WUGI

Nejdřív je třeba otevřít kokosový ořech a dostat z něj vodu (tu budeme na výrobu mléka potřebovat). Já si vzala na pomoc pilku a ořech jsem po vyznačené drážce trochu nařízla. Když dostaneme vodu ven, stačí ořech rozbít nebo přefiknout, abychom se dostali k dužině. Dužinu z ořechu vydlabeme, očistíme a společně s vodou a kokosovou vodou rozmixujeme. Směs přecedíme přes síto nebo přes plátno a pořádně vymačkáme. Vznikne nám čerstvé kokosové mléko :)

Kokosové mléko nalijeme do uzavíratelné sklenice, přimícháme kefírové kultury a ty necháme při pokojové teplotě asi 48 hodin pracovat.

 

Kokosový kefír

Pár tipů, co se hodí:

  • Doma si držíme 24 °C, což kefírovým breberkám očividně vyhovuje. Když je potřebuji trochu zbrzdit, dávám kefír do lednice „uspat“. To se mi vyplatilo, když jsme odjeli na pár dní pryč. Neumřely a zase se pak v pohodě nastartovaly :)
  • Nezapomeňte vždycky trochu kefíru odendat pro další várku.
  • Vymačkané kokosové dužiny se nezbavujte, hodí se třeba na pečení nebo do kaší.
  • Kokosový kefír si můžete libovolně dochutit. Skvělý je do kaší nebo rozmixovaný s ovocem a semínky jako smoothie. Zkuste třeba kombinaci s jahodama a medem ;)

 

Jahodový kokos kefír

  • 250 ml kokosového kefíru
  • 100 g jahod
  • podle chuti med (nebo jiné sladidlo)

Všechno dohromady jednoduše mixneme, dáme vychladit a pak už si ho jen vychutnáváme :)

 

Jahodový kokos kefír

 

Dejte šanci zdravým breberkám. Chuťové buňky potěší a imunitu povzbudí ;)

Sdílet

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na