Jarní kopřivová sekaná

Letošní koronavirové opatření naší rodinku vyhnalo do míst, kam bychom asi jen tak nezavítali. Náš mladě potrhlý psí člen totiž vyžaduje pořádný rozběh. A protože jsou obvyklé procházkové stezky v okolí najednou silně zalidněné, vydáváme se raději mimo „vyšlapané turistické“ cesty. Na jednom takovém místě jsem objevila rozsáhlé kopřivové plantáže. Bylo jasné, že si tuhle čerstvou jarní rostlinu musím donést domů.

 

Kopřiva dvoudomá jako planá superbylina

Asi každý zná kopřivu jako nepříjemnou žahavou potvoru, které se vyplatí vyhnout. Jenže to je velká škoda. Je chutnou bylinou, která hravě nahradí špenát, hodí se do polévky, do nádivek a čaj z ní skvěle osvěží a dodá tělu energii. Navíc má tolik zdravotních benefitů, jako málokterá jiná rostlinka. Kdo jako dítě zažil popálení kopřivou, většinou si na uklidnění vyslechl, že nebude mít revma ;) Jenže to není všechno.

Kopřiva ovlivňuje duševní rovnováhu a koncentraci, podporuje imunitu a působí proti zánětům. Na své si přijdou klouby a dýchací cesty. Má příznivý vliv i na celý kardiovaskulární systém. Dopřávejte si pravidelně kopřivový čaj a srdce bude plesat blahem. Kopřiva působí na normální činnost ledvin, přispívá k vylučování vody z těla a ulevuje při pocitech těžkých nohou. Pánové navíc ocení, že podpoří normální činnost prostaty. Pro vysoký obsah železa se doporučuje při anémii. Když spojíte kopřivu i s dalšími bylinami, jako pampeliška a kořen lopuchu, dostanete pod kontrolu hladinu glukózy v krvi a podpoříte přirozenou detoxikaci organismu.

 

Proč kopřiva pálí?

Celá rostlinka kopřivy je pokrytá jemnými „žahavými“ chloupky. Ty obsahují histamin, který dráždí pokožku, pocit pálení pak vyvolává acetylcholin a obsažený serotonin se podílí na zvýšení účinků obou dráždivých látek. Takže stačí letmý dotek, kdy se vám chloupky dostanou pod kůži a na nepříjemnou reakci je zaděláno.

Mám ale na vlastní kůži odzkoušeno, že stačí kopřivu namočit a nepálí. Takže s ní pak můžete bez obav manipulovat bez rukavic :)

Když už jsou teda ty Velikonoce, kdy každá zelená má zelenou, jak jinak je přivítat, než jarní kopřivovou sekanou. A tahle sekačka je fakt chuťově vyladěná a šťavnatá, že se jí jen tak nepřejíte ;)

 

Jarní kopřivová sekaná

  • 750 g mletého hovězího
  • 250 g mletého vepřového
  • 1 cibule
  • 100 g slaniny (volitelně)
  • česnek podle chuti (3 stroužky)
  • lžička soli
  • plný talíř čerstvých kopřiv (cca 200-300 g)
  • pepř
  • oregáno
  • majoránka
  • nasekané čerstvé lístky medvědího česneku (volitelně ;)

Cibuli a slaninu nakrájíme na drobné kostičky, přidáme mleté maso, prolisovaný česnek, koření a na drobno pokrájené kopřivy a medvědí česnek. Vše důkladně promísíme. Vložíme do formy a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca hodinu.