Jahodová marmeláda s chia

Co by to bylo za léto bez zavařenin?

Ať už to nazvu marmeládou nebo džemem, naše děti je milují, takže jejich příprava je pro mě každoroční výzvou. Nejsem totiž příliš zastáncem kupovaných ovocných pomazánek. A protože nám příroda letos nadělila hromadu svých ovocných pokladů, bylo potřeba jich využít.

Přiznám se, že od jahodové jsem prozatím dávala ruce pryč. Nějak jsem si nebyla jistá, že se marmeláda po namazání nerozteče. Jenže někdo geniální vymyslel, že stačí přidat chia semínka a nemusím se vlka bát ;)

Většina receptů s chia je na marmeládu bez vaření, jenže pokud si chceme nějakou tu skleničku uchovat na zimu, bez vaření se neobejdeme ;) Abych zajistila, že marmeláda bude opravdu hustá, přidala jsem jablko. Má totiž přirozeně vysoký obsah pektinu, takže na zahuštění je ideální…

 

Jahodová marmeláda s chia semínky
Jahodová marmeláda s chia

Co budeme potřebovat?

  • 1,5 kila jahod
  • 300 ml medu (nebo podle chuti)
  • 2 jablka
  • šťáva z jednoho citrónu
  • 5 lžic chia semínek

Jahody očistíme a rozpůlíme, jablko zbavíme slupky, jádřince a pokrájíme na kousky, vložíme do hrnce a za stálého míchání přivedeme k varu. Snížíme teplotu a necháme asi hodinu probublávat, dokud se nezbavíme přebytečné vody. Občas promícháme. Vmícháme med, citronovou šťávu a chia semínka a necháme ještě chvíli provařit. Pokud si chceme ověřit, zda je marmeláda dostatečně hustá, stačí trochu kápnout na vychlazený talířek. Když jsme s hustotou spokojeni, plníme marmeládu do skleniček, pevně zatáhneme víčkem a otočíme dnem vzhůru. Skleničky doporučuji předem nahřát v troubě, stačí na 80 °C, tím se sterilizují a mám vyzkoušeno, že 100% „chytne“ víčko.

 

Jahodová marmeláda s chia

 

Sdílet

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na