Batátovo-mrkvová polévka rovnou dvakrát jinak

Polévka je grunt, to je bez debat. Na našem stole ji máme několikrát do týdne. Nejčastěji to bývá krémová zeleninová v nejrůznějších obměnách, v zimě pěkně horká a v létě zase studená. Když dostaneme chuť na polévku, zalovím ve spižírně a jednoduše kouzlím z toho, co mi zrovna padne do oka. Tentokrát se mi pod ruku dostaly batáty, mrkve, žampiony a červené pomeranče. A protože jsem byla nerozhodná, čemu dát přednost, na stole tak přistála batátovo-mrkvová polévka, rovnou ve dvou variantách.

Polévka batátovo-mrkvová s červeným pomerančem

Potřebujeme:
  • 400 g batátů
  • 400 g mrkve
  • lžíce kokosového oleje
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml kokosového mléka
  • 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • sůl podle chuti
  • pár kuliček červeného pepře
  • šťávu z 1 červeného pomeranče
  • 1 červený pomeranč (oloupaný a nakrájený na plátky)
  • 2 polévkové lžíce semínek černé hořčice

A co s tím?

Batáty a mrkve oloupeme, nakrájíme na menší kousky a orestujeme na kokosovém oleji. Zalijeme vývarem, přidáme červený pepř a zázvor a přivedeme k varu. Vaříme asi 20 minut do změknutí. Odstavíme, necháme chvilku zchladnout a rozmixujeme do hladkého krému. Polévku zjemníme kokosovým mlékem, přidáme pomerančovou šťávu a podle chuti dosolíme. Polévku podáváme zdobenou plátky pomeranče a posypané semínky černé hořčice.

 

Polévka batátovo-mrkvová s červeným pomerančem

 

Batátovo-mrkvová polévka se žampiony

Budeme potřebovat:

  • 1 červená cibule
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 400 g batátů
  • 400 g mrkve
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml kokosového mléka
  • sůl podle chuti
  • 200 g žampionů
  • 2 snítky tymiánu
  • mungo a adzuki klíčky na ozdobu

Co s tím uděláme?

Na lžíci oleje dozlatova osmažíme cibulku, přidáme oloupané a na menší kousky pokrájené mrkve a batáty a chvilku restujeme. Poté zalijeme vývarem, přidáme tymián a přivedeme k varu. Vaříme do změknutí. Odstavíme, necháme chvilku zchladnout a rozmixujeme do hladkého krému. Žampiony očistíme, nakrájíme na plátky a na oleji opečeme. Polévku zjemníme kokosovým mlékem, vmícháme žampiony a podle chuti dosolíme. Podáváme s čerstvými klíčky fazolek mungo a adzuki.

 

Batátovo-mrkvová polévka se žampiony

 

U našich dětí o fous vyhrála polévka s červeným pomerančem, já jsem zase zvedla ruku pro tu se žampiony. Tak jaká bude ta vaše? ;)

 

 

Sdílet

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na