Batátové lasagne

Opravdové lasagne jsem nikdy neochutnala. V době, kdy jsem žila v nevědomosti, že mám celiakii, jsem o nich stejně nikdy neslyšela. Takže jsem se ani pak nemusela trápit tím, že mě tahle italská kulinářská klasika bude nadosmrti míjet. Jenže občas moje oko zabrousilo k parádně vypadající zapečené porci těstovin a šťavnatého masa, navrchu pokryté rozteklým sýrem. To mě jednoduše nenechávalo chladnou. Asi tomu tak trochu napomohla náhoda, kdy se mi zrovna doma sešly batáty a voňavé čerstvé bio hovězí. Nápad na bezlepkové batátové lasagne byl na světě. Přestože se doma kvůli alergii vyhýbáme i mléčným výrobkům, tuhle dobrotu si bez sýra jednoduše neumím představit. Takže jsem vsadila alespoň na lepší snášenlivost kozího sýra a vznikla z toho dokonalá harmonie chutí :)

 

 

Na batátové lasagne si připravíme

  • 4 střední batáty
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 400 g sekaných rajčat
  • 250 ml rostlinné smetany
  • 1 cibuli
  • hrst čerstvé bazalky
  • čerstvé oregáno
  • čerstvý tymián
  • sůl (asi 1 lžička)
  • čerstvě namletý pepř
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej na vymazání
  • volitelně kozí sýr na posypání

Jak na to

Batáty a cibuli oloupeme a pokrájíme na plátky. Připravíme si směs z mletého masa, sekaných rajčat, rostlinné smetany a na drobno pokrájeného koření. Masovou směs dochutíme solí, pepřem a rozmačkaným česnekem.

Zapékací mísu vymažeme olivovým olejem, vrstvíme kolečka batátů a cibule, které prokládáme masovou směsí. Pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C asi 40 minut. Poté posypeme sýrem a pečeme dozlatova.

 

Ať chutná!

A pokud jste nepřišli na chuť sladkým batátům, zkuste místo nich brambory :)

 

Sdílet

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na