Opravdové lasagne jsem nikdy neochutnala. V době, kdy jsem žila v nevědomosti, že mám celiakii, jsem o nich stejně nikdy neslyšela. Takže jsem se ani pak nemusela trápit tím, že mě tahle italská kulinářská klasika bude nadosmrti míjet. Jenže občas moje oko zabrousilo k parádně vypadající zapečené porci těstovin a šťavnatého masa, navrchu pokryté rozteklým sýrem. To mě jednoduše nenechávalo chladnou. Asi tomu tak trochu napomohla náhoda, kdy se mi zrovna doma sešly batáty a voňavé čerstvé bio hovězí. Nápad na bezlepkové batátové lasagne byl na světě. Přestože se doma kvůli alergii vyhýbáme i mléčným výrobkům, tuhle dobrotu si bez sýra jednoduše neumím představit. Takže jsem vsadila alespoň na lepší snášenlivost kozího sýra a vznikla z toho dokonalá harmonie chutí :)
Na batátové lasagne si připravíme
- 4 střední batáty
- 500 g mletého hovězího masa
- 400 g sekaných rajčat
- 250 ml rostlinné smetany
- 1 cibuli
- hrst čerstvé bazalky
- čerstvé oregáno
- čerstvý tymián
- sůl (asi 1 lžička)
- čerstvě namletý pepř
- 2 stroužky česneku
- olivový olej na vymazání
- volitelně kozí sýr na posypání
Jak na to
Batáty a cibuli oloupeme a pokrájíme na plátky. Připravíme si směs z mletého masa, sekaných rajčat, rostlinné smetany a na drobno pokrájeného koření. Masovou směs dochutíme solí, pepřem a rozmačkaným česnekem.
Zapékací mísu vymažeme olivovým olejem, vrstvíme kolečka batátů a cibule, které prokládáme masovou směsí. Pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C asi 40 minut. Poté posypeme sýrem a pečeme dozlatova.
Ať chutná!
A pokud jste nepřišli na chuť sladkým batátům, zkuste místo nich brambory :)
Komentujte